carVertical

Kaip patikrinti, ar katalizatorius – savo vietoje

Evaldas Zabitis

Evaldas Zabitis

Katalizatoriai yra svarbi aplinkos apsaugos programos dalis. Jie filtruoja nuodingas ir kenksmingas automobilių išmetamąsias dujas. Vis dėlto, kadangi yra pagaminti iš vertingų metalų, katalizatoriai ypač dažnai tampa ilgapirščių taikiniu – duomenys rodo, kad nuo 2020-ųjų katalizatorių vagystės išaugo net 2 200 %!

Tik įsivaizduok, ką reiškia pabudus ryte suprasti, kad tavo automobilis neteko ypač svarbios detalės...

Šiame įraše sužinosi, kodėl katalizatoriai yra tokie svarbūs ir kaip patikrinti, ar automobilio katalizatorius vis dar vietoje.

Naudoti automobiliai turi tamsių paslapčių

Sužinok viską! Tiesiog įvesk VIN kodą ir spausk mygtuką:

Gauti ataskaitą

Tai kas vis dėlto tas katalizatorius?

Katalizatorius yra kritiškai svarbi kiekvieno šiuolaikinio automobilio išmetimo sistemos dalis, kuri atsakinga už emisijų, susidarančių dirbant varikliui, mažinimą. Dažniausiai katalizatoriai gaminami naudojant tokius brangius metalus kaip platina, paladis ir rodis, kurių keliamos cheminės reakcijos toksiškas dujas skaido į mažiau kenksmingas substancijas prieš šioms patenkant į atmosferą.

Kaip atrodo katalizatorius
Nuotr.: Flickr / State Farm

Katalizatoriai per laiką užsikemša, todėl sumažėja jų veiksmingumas ir kyla kitų bėdų. Ilgaamžiškumui užtikrinti moderniuose automobiliuose įdiegtos regeneracijos sistemos, kurios, važiuojant žemesne pavara ir didesniais variklio sūkiais, įkaitina katalizatorių tiek, kad jame susikaupusios atliekos išdega ir sistema gali tarnauti ilgiau.

Didžioji dalis automobilių turi vieną katalizatorių, tačiau, priklausomai nuo dydžio ir variklio, gali būti ir du ar daugiau katalizatorių, kurių kiekvienas neutralizuoja skirtingas toksiškų dujų daleles.

Požymiai, bylojantys apie katalizatoriaus nebuvimą

Įsivaizduok – anksti ryte susiruoši vykti į darbą, įsėdi į automobilį ir užvedi variklį. Jeigu pernakt katalizatorius buvo pavogtas, iškart pastebėsi aiškius ženklus. Žemiau pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių.

Didesnis nei įprasta išmetamojo vamzdžio garsas

Akivaizdžiausias ženklas, rodantis, kad automobilyje nėra katalizatoriaus – ypač didelis išmetamojo vamzdžio garsas. Štai kaip skamba išmetimo sistema be katalizatoriaus.

[@portabletext/react] Unknown block type "block.html", specify a component for it in the `components.types` prop

Kai sistemoje trūksta katalizatoriaus, variklis nebėra prijungtas prie išmetimo sistemos, kurioje įmontuoti variklio garso slopintuvai. Transporto priemonė funkcionuoja ir be šios sistemos, tačiau dėl to gali kilti problemų, taip pat daug nepatogumų vairuotojui ir aplinkiniams kelia triukšmas.

Taigi, jei pastebi, kad automobilis ryte dirba neįprastai garsiai, tikėtina, kad dalis išmetimo sistemos buvo pavogta.

Neįprasti kvapai

Kadangi pašalinus katalizatorių variklis nebėra prijungtas prie išmetimo sistemos, dujos pasišalina per priekinę variklio dalį. Taigi, išmetamosios dujos gali patekti į automobilio saloną.

Salono vėdinimo sistema šviežią orą ima būtent iš automobilio priekio, tad išmetamosios dujos per ventiliatoriaus groteles ir kitas atviras salono detales gali patekti vidun.

„Check engine“ indikatorius

automobilio prietaisų skydelyje žibantis "check engine" indikatorius
Nuotr.: Flickr / CJ Isherwood

Šiuolaikiniuose automobiliuose išmetimo sistemoje prieš ir už katalizatoriaus būna įmontuoti deguonies davikliai, kurie matuoja jo efektyvumą ir, esant reikalui, reguliuoja degalų mišinio sudėtį. Nelikus katalizatoriaus, variklio kontrolės ir diagnostikos sistema turėtų identifikuoti netinkamus rodmenis ir skydelyje įžiebti „check engine“ indikatorių. Taip pat labai tikėtina, kad vagys kartu pačiupo ir minėtuosius daviklius, kas turėtų lemti dar daugiau klaidų sistemoje.

Nors variklio patikros indikatorius gali užsidegti dėl daugelio priežasčių, jeigu jį lydi neįprasti garsai ir kvapai, veikiausiai visa tai lėmė pavogtas katalizatorius.

Sumažėjusi galia

Dėl kartu su katalizatorių dingusių deguonies daviklių variklio valdymo sistema negali nustatyti tinkamo degalų mišinio, todėl padidėja degalų sąnaudos ir sumažėja automobilio galingumas. Taigi, netekęs katalizatoriaus automobilis ne tik bus itin triukšmingas ir skleis nekokį kvapą, bet ir generuos mažiau galios ir sunaudos daugiau degalų.

Kaip atrodo automobilio išmetamoji sistema be katalizatoriaus?

Sunku nepastebėti, kad katalizatorius dingo. Žinoma, ne mažiau svarbu ir vizualiai patikrinti, ar ši svarbi automobilio detalė vis dar savo vietoje, kadangi pažeista išmetimo sistema taip pat gali lemti visus anksčiau minėtus požymius.

Dažniausiai katalizatoriai būna korėti, cilindro arba pailgos formos. Jie įprastai montuojami netoli priekinės automobilio dalies, abiejuose galuose įmontuoti deguonies davikliai.

pavogtas katalizatorius
Nuotr.: Flickr / sidewalk flying

Patikrink automobilio apačią

Jeigu įtari, kad katalizatorius galėjo būti pavogtas, patikrink po automobilio dugnu esančią išmetimo sistemą. Tiesa, jei automobilis žemas, tai padaryti gali būti sudėtinga – tokiu atveju padės keltuvas arba domkratas.

Vagys katalizatorius tiesiog išpjauna, todėl jų vieta akivaizdžiai žioji tuščia. Taigi, jei trūksta dalies išmetimo sistemos, pasiruošk paploninti piniginę perkant naują katalizatorių.

Parodyk automobilį profesionalams

Jei nesi tikras, ar automobilio katalizatorius buvo pavogtas, ar nutiko kažkas kito, susisiek su savo mechaniku ar pristatyk automobilį detalesnei apžiūrai. Po patikros meistras galės tiksliai pasakyti, kas nutiko, kiek kainuos pakaitalas ir kaip greitai automobilis vėl bus paruoštas kelionėms.

Ką daryti, jei dingo katalizatorius

Pirmas dalykas, kurį reikėtų padaryti pamačius, kad tavo automobilio katalizatorius buvo pavogtas, tai pranešti policijai.

Daugybė žmonių pernelyg greitai susitaiko su realybe ir iškart pradeda ieškoti pakaitalo. Vis dėlto vagys pernakt dažniausiai nukniaukia ne vieną katalizatorių, todėl pareigūnams gali pavykti susekti ilgapirščių pėdsakus.

Tokiu atveju policininkai gali pareikalauti automobilio nejudinti, ieškodami įrodymų. Tačiau jeigu gavai leidimą eksploatuoti savo transporto priemonę, derėtų nedelsiant ieškoti naujo katalizatoriaus.

Pakaitalo įsigijimo ir montavimo pasirinkimai

Priežastis, dėl kurios vagys taip dažnai taikosi į katalizatorius, yra jų kaina. Visiškai naujo katalizatoriaus kaina gali svyruoti nuo 275 Eur iki 2 300 Eur, priklausomai nuo automobilio modelio.

Vis dėlto dažnai vairuotojai pasirenka pigesnes kitų gamintojų siūlomas alternatyvas, tačiau verta pabrėžti, kad tokie pakaitalai yra gerokai mažiau veiksmingi ir ne tokie ilgaamžiai kaip originalai, todėl svarbu patikrinti, ar jie tinka tavo automobiliui ir atitinka valstybės reikalavimus.

Patikrink savo VIN

Patikrink transporto priemonės istoriją ir išvenk brangių problemų. Gauk ataskaitą iš karto!

Dažniausiai užduodami klausimai

Evaldas Zabitis

Parengė

Evaldas Zabitis

Kiek pats save pamena, Evaldas visada domėjosi automobiliais, o apie juos rašyti pradėjo dar mokyklos laikais. Vos gavęs vairuotojo pažymėjimą, jis išleido visas savo santaupas prastos būklės automobiliams, kad galėtų juos taisyti, vairuoti ir galiausiai parduoti. Evaldas nuolatos seka automobilių rinkos technologines inovacijas bei yra aktyvus įvairių automobilių forumų dalyvis.